sobota 21. januára 2017

Som transgender, mtf, transka, žena v mužskom tele neviem ako to ešte popísať aby to bolo jasné všetkým.
Na úvod môjho blogu sem dávam tento článoček na vysvetlenie toho čo prežívam. Išpirovali ma blogy ľudí s podobným osudom a pretože text v jednom z nich tak charakterizoval moje pocity dovolila som si ho sčasti použiť a doplniť o moje pocity.
Dúfam že nájdem silu písať ďalšie články pretože momentálne som vo veľmi ťažkom depresívnom stave a neviem sa z neho už celé mesiace dostať, aj toto je pokus ak sa z neho vymaniť
Tak sa pokúsim v pár vetách priblížiť aké to je byť v zlom tele.
Kto to nezažil nepochopí, to utrpenie z vlastného tela a z vlastného bytia a z vlastného ja!
Nikto nepochopí depresiu transexuálneho človeka okrem ľudí s rovnakým osudom. Ten hnus a zúfalstvo zo samého seba! To ako sa vám dvíha žalúdok len z toho čo vidíte v zrkadle!
Nikto nepochopí ako to je cítiť ten rozpor, nekompletnosť, nesúlad. Tak ja mám rovnako chuť dať si pred zrkadlom facku! Tieto pocity mám vždy keď sa o slovo prihlási ten nejnechutnější hnus na svete to čo robí z ženy muža to čierne v ksichte, tí teroristi, to z čoho som celý život nešťastná! A vôbec keď vidím to vysoké čelo, riedke vlasy, neforemnú mužskú postavu, hrozné chlpy na nohách, hrudi, brušku, tie hrubé prsty a to čo mám tam dole a vôbec.
Toľko rokov som s tým bojovala, smiala sa tomu, potláčala to a myslela že vyhrám, nie prosím pekne všetci vedzte: Nad týmto sa vyhrať nedá, vždy vás to doženie! Dnes mám pocit že už ďalej nevládzem, lepšie by bolo už tu nebyť, netrápiť sa bez vyhliadky na koniec trápenia z ktorého ma vyslobodí asi až smrť.
Raz jednoducho zistíte že už ďalej takto nie. Už tú komédiu ďalej hrať nechcete! Vlastne zistíte že ste ju roky hrali úplne zbytočne, rovnako to veľa ľudí prekuklo. Ono to má logiku, keď sa hrá s falošnými kartami!
Ale čo máte robiť ak máte rodinu ktorú milujete, partnerku ktorú nechcete zradiť, zničiť to čo Vás spája.
Dievčatám sa to vysvetľuje jednoducho:
Predstavte si aké to je keď sa ráno prebudíte a budete v chlapskom tele.
Siahnite si na tvár a zistíte že pichá, že máte fúzy, fuj tie ja  bytostne neznášam. Môžete sa holiť ako chcete stále budete v tvári šedivá. Koža od holenie podráňaná a poškodená a hrboľatá. Telo máte hrubé a svoje depresie sa snažíte zahnať jedlom a alkoholom takže ste obézny, no odporné, všade chlpy,a dole vám niečo trčí, nestaráte sa o seba, veď aj prečo, veď to nie ste Vy.
Musíte si obliekať nechutné obleky, a ešte hnusnejšia kravata, hnusné nohavice, trenky, košele, svetre.
Všetci od Vás očakávajú že sa budete správať ako chlap, čokoľvek urobíte málo chlapsky a hrubo tak je divné a homosexuálne tak sa prispôsobíte a snažíte sa byť chlapskejšia než chlap, pretláčate to, silíte sa do toho každú minútu, deň za dňom, mesiac za mesiacom, rok za rokom.
V detsve stále počúvate toto chlapci nerobia, toto nenosia, chlapci neplačú, chlapci sú silný, už vnímate ten rozdiel medzi svetom mužským a svetom ženským a nechápete kam vlastne patríte vy a tak sa prispôsobíte tomu čo sa od Vás očakáva.
Len závidíte sestre, okolo ktorej sa všetko točí. Ktorá má  plnú skriňu pekných šatočiek a vy musíte skrývať svoje túžby, obliekať si tie jednotvárne neforemné mužské handry.
Túžite mať na sebe tie krásne šaty, sukničku...
A stále len čakáte na zázrak,
Chcela som mať prsteň od Arabely a len otočiť okolo prsta! Tak jednoduché a všetko bude ako má byť. Alebo som snívala  že večer keď som vynášala smeti ma unesú a urobia zo mňa dievča, budem mať krásne šaty a vlásky, budem sa hrať s ďalšími dievčatami na domácnosť, na pricezny.
Lenže zázrak ani rozprávka sa nedostavila.

Dospejete a hľadáte si partnera snažíte sa byť ako ostatní zabudnúť, utĺcť  to v sebe, ale nejako to nejde a vy neviete prečo!
Vzťahy vám nefungujú, síce si s babami výborne rozumiete, ale ako partnera Vás nechcú a vy sa tomu aj vyhýbate lebo tušíte že niečo nie je v poriadku.
S chlapmi si nič začínať nechcete, nie ste predsa homosexuál, chcete byť normálny a predstava že máte niečo s mužom ako muž sa Vám hrozne bridí!
Keď už vzťah máte tak sa trápite nechápete prečo na jednu stranu vy dávate úplne všetko. Snažíte sa robiť toho rytiera aj keď Vás to teda nebaví, vyčerpáva a čakáte že aj k Vám sa partner takto zachová, túžite po tom schúliť sa niekomu do náruče, oprieť sa o neho, môcť byť slabá, bezmocná, chránená, milovaná. Ale nie proste ste hrubý chlap a ten má všetko znášať, robiť mužské práce aj keď Vás bolia ruky, musíte sa do nich nútiť, no spravíte to lebo chcete zapadnúť, byť „normálny“.
Nerozumiete svetu a svet nerozumie Vám, tápete, hľadáte, ste stratený, bezradný, depresie sú Vašim spoločníkom, smútok a beznádej Vašim partnerom
Pokúsim to aj vysvetliť aj pánom, ale bude to asi zložitejšie.
Tí to väčšinou chápu inak, alebo skôr nechápu.
Prečo vraj nebyť radšej  chlapom, že by som  mohla mať veľa pekných dievčat a užívať si každú chvíľu s inou!
Takto budem len škaredá žena!
Lenže ja som žena ja si nechcem užívať, ja chcem lásku, niekoho na komu na mne bude záležať s kým budem môcť byť šťastná. Ale nie ako muž ale ako žena!

Tak pre pánov:
Pokúste si prestaviť že vás od mala budú obliekať do ružových riasených šiat, do rúk strkať bábiky. Zakazovať angličáky. Viazať mašle a pliesť copy. Keď si budete chcieť čutat s chalanmi futbalkou, tak vám to budú zakazovať že toto dievčatká nerobia!
Do tanečných pôjdete v dlhých večerných šatách. Doma Vás budú strkať k plotni, budete vysávať, umývať riad, a hlavne žehliť!
Keď si oblečiete rifle tak na Vás bude každý pozerať ako na úchyla, čo to nosíte prečo nemáte sukňu alebo šaty!
Všetci vás budú riešiť a nabádať, aby ste správali viac žensky!
Áno je to také pritiahnuté za vlasy ale zapojte svojou predstavivosť a možno pochopíte ako sa cítim!

A aj tak je to len veľmi neúplný popis toho čo sa vo mne odohráva, skúste si predstaviť žiť takto rok za rokom, celé desaťročia.
No nič je pol druhej ráno tak končím.

Dúfam že budete tolerantný, ja nechcem provokovať ani nič podobné, ja iba hľadám cestu,

3 komentáre:

  1. Zuzko, to se ti povedlo napsat velice hezky, vystihla jsi podstatu našeho trápení.
    A jen ta jedna věta "Nikto nepochopí depresiu transexuálneho človeka okrem ľudí s rovnakým osudom", říká skoro vše.
    Držím pěstičky, pa, Niki

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Díky Niki, aj za mailík, chem byť silná a dokázať to čo Ty a ďalšie baby, máte môj obdiv, nikto netuší koľko síl je na to treba.
    Prajem Ti krásny deň, pa Zuzka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. a ja jsem ztp mtf..
    mam jen duchod nemam
    pujcku bydleni s 2 zavaznymi
    postizeni..bud rada ze mas
    z ceho platit HRT

    OdpovedaťOdstrániť